9 tipů na čtení v angličtině

Přicházíme s pár zajímavými knížkami v angličtině, které vám pomůžou zlepšit jazykové dovednosti.

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se naučit cizí jazyk, je čtení, jak už jsme si vysvětlovali tady. A právě proto jsme se rozhodli pro vás vytvořit takový malý seznam četby k výuce angličtiny – vybrali jsme díla zajímavá, od pohádkových příběhů přes komické romány po detektivky. Výběr tak rozmanitý, aby si v něm každý našel to svoje a při čtení neusnul. Snažili jsme se vybrat díla jazykově rozmanitá a bohatá, ale ne příliš složitá – bez archaismů, slangů, zároveň jde o díla světově proslula, což vám poněkud usnadnění prokousávání se jimi.

9 tipů na čtení v angličtině

  • The curious incident of the dog in the night-time – Mark Haddon

Nahlédněte do deníku patnáctiletého autisty, který se rozhodl po vzoru Sherlocka Holmese vyřešit záhadnou smrt sousedovic psa. Navíc díky téhle knize snáze pochopíte uvažování lidí s poruchou autistického spektra. 😊

  • The Little princ – Antoine de Saint-Exupéry

Příběh o slonovi a klobouku zná asi úplně každý. Dnes už klasické literární dílo pro všechny věkové kategorie, které nechybí snad v žádné knihovně. O to je zajímavější a příjemnější si ho přečíst v angličtině – nebo ve francouzském originále, pokud se učíte francouzsky.

  • Fantastic Mr. Fox – Roald Dahl

Roald Dahl je mistr krátkých novel, které si zamilujete v dětství a v dospělosti se k nim s radostí vrátíte. Mezi takové patří Fantastický pan Lišák, příběh lišáka, jehož neukojitelný hlad proti němu popudil tři ohyzdné farmáře. Příběh je krátký, napsaný srozumitelnou angličtinou a hlavně ubíhá sám od sebe.

  • How to be good – Nick Hornby

Britský spisovatel, milovník fotbalu a tvůrce bestsellerů napsal v roce 2002 knihu Jak být dobrý – vypráví příběh manželství před krachem, které se dvojice snaží zachránit tím, že se pokud se stát dobrými lidmi.

  • The World of Jeeves – Pelham Grenville Wodehouse

Anglická předloha slavného českého Saturnina. Knih o sluhovi Jeevesovi je nespočet, proto je radno začít hned tou první. Humoristické romány jsou specifické – v překladech se totiž některé vtipy vytrácí a jiné se naopak zjevují navíc.

  • Lucky Jim – Kingsley Amis

Klasický román generace rozhněvaných mladých mužů, který se satiricky vysmívá akademickému prostředí. Četba je to pro pokročilejší znalce angličtiny, kteří dovedou pořádně ocenit komičnost chování hlavního hrdiny.

9 tipů na čtení v angličtině

  • Catcher in the Rye – Jerome David Salinger

Jedna ze 100 nejlepších anglicky napsaných knih za posledních 100 let – příběh vyprávěný očima pubertálního Holdena Caulfielda, který se postupně nechá pohltit, semlít a vyplivnout světem dospělých.

  • Secret diary of Adrian Mole aged 13 3/4 – Sue Townsend

Tajný deník 13letého kluka, který se vypisuje ze svých starostí s matkou, která opustila rodinu, první láskou a životem v Anglii v náročných 80. letech 20. století.

  • The Golden House – Salman Rushdie

Velkolepé dílo  ze současnosti jednoho z nejznámějších světových spisovatelů vypráví o americké éře vlády prezidenta Barracka Obamy očima rodiny finančního magnáta Nero Goldena. Salman Rushdie patří mezi spisovatelskou elitu a rozhodně nezůstanete jen u téhle knihy.

 

 

Máte zájem o jazykové služby šité na míru?
Napište nám ještě dnes!

Jitka Eliášová
Koordinátorka kurzů