9 účinných způsobů, jak se zlepšit v angličtině

Podle Oxford English Dictionary obsahuje angličtina přibližně 500 000 slov, z toho jich je okolo 47 000 archaických.

Průměrný Angličan, potažmo Američan, v komunikaci používá asi 20 000 slov.

Čeština má oproti tomu slov jen asi 250 000, z nichž průměrný Čech používá asi 5 000 slov.  Na první pohled se to může zdát jako obrovský nepoměr a taky to člověka trochu odradí od snahy, jak se zlepšit v angličtině – vždyť průměrný rodilec používá jen 5000 slov svého rodného jazyka, jak se teda může člověk naučit snadno slov 5x tolik? Na to je jednoduchá odpověď – nemusí. Čeština je totiž na rozdíl od angličtiny specifický jazyk, který nemusí neustále používat členy a zájmena, stačí jen určité zabarvení hlasu, změněná koncovka přídavného jména a hned máte jasno.

Dobrá zpráva je, že aby se vám povedla maturita z angličtiny nebo jste se anglicky aspoň dorozuměli, stačí vám slovíček jen zlomek a našich 9 účinných způsobů, jak se zlepšit v angličtině.

A teď ty slibované tipy, jak se zlepšit v angličtině.

1.     Číst v angličtině

Nejčastější a nejjednodušeji splnitelný tip – angličtina na člověka vykukuje zpoza každého rohu, dokonce i z vašeho vlastního telefonu či z piktogramů v tramvaji. Tak se tomu prostě poddejte a začněte číst v angličtině. Stačí číst v podstatě cokoliv – od výrobních informací na obalu od toaleťáku přes anglické titulky v reelsech na facebooku po klasická literární díla v originále. Tady se nabízí malé usnadnění – knihkupectví totiž prodávají speciální edice knížek uzpůsobených právě pro výuku angličtiny – buď jsou jejich texty zjednodušené, nebo jsou knihy dvojjazyčné.

Pořiďte si barevné lepíky, tužky a nebojte se dělat si poznámky, pokud některému slovu nerozumíte. Ve vhodnou dobu si ho prostě přeložíte. Při čtení v angličtině a ostatně v jakémkoliv jazyce je nutné porozumět kontextu – je tudíž nesmysl si překládat každé slovíčko jednotlivě, naopak je třeba číst celé věty a překládat je v kontextu. Většinou vám totiž v celku začnou dávat smysl i slova, která vidíte poprvé v životě.

jak se zlepšit v angličtině klasická literatura
zdroj: pexels.com

2.      Poslouchat v angličtině

Poslouchání nikdy nebylo jednodušší. Tatam jsou doby, kdy si člověk na kvalitní desku musel vystát frontu na černém trhu. Poslouchat můžete hudbu, zprávy i populárně naučné pořady.  Stačí jen vybrat to, co vám bude nejvíc sedět. Můžou to být podcasty v originále, audioknihy i výuková videa třeba na Youtube, nebo hudba, která lahodí vaším uším natolik, že byste chtěli porozumět jejímu textu.

3.     Psát rukou

Ač to říkáme neradi, bohužel bude třeba i trochu toho šprtání se slovíček. Nedávejte si však nereálné cíle – místo abyste se učili 10 slovíček denně, naučte se jich 10 týdně. Lépe vám polezou do hlavy, déle se v ní udrží a taky pro vás bud snazší jim porozumět. A jak je nejlépe dostat do hlavy? Přece si je přečíst, nahlas zopakovat a pak si je přepsat do sešitu. Ostatně není žádná novinka, že nejlépe se člověk učí právě, když píše rukou – a tak pište rukou ideálně všechno. Cvičné maily, slohovky, i ta slovíčka. Budete překvapeni, jak rychle vám to poleze do hlavy.

4.     Online nástroje?

Všude se dočtete, jak se zlepšit v angličtině pomocí všemožných online aplikací. Právě, že vůbec. Naopak, v době, kdy se stává vážným problémem právě závislost na telefonech, by bylo používání mobilních aplikací takřka nošením dříví do lesa. Jasně, je to zábava, když uhodnete cizí slovíčko a dostanete za to pár zlaťáků, ale dokážete ono slovo použít ve větě? Dokážete vůbec vytvořit souvislou větu z jednotlivých výrazů, které jste se naučili třeba v Duolingu?

Angličtina totiž není jen o podstatných slovech a zájmenech, důležité jsou také členy, slovesa….a hlavně časování sloves. Angličtina oplývá 12 základními časy, na rozdíl od češtiny, která má časy pouhé tři. A pokud se chcete anglicky domluvit, chtě nechtě se musíte naučit aspoň nějaké ty časy – a na to je nejlepší mluvit, mluvit a mluvit, Žádná aplikace vás neopraví a nevysvětlí, v čem chybujete tak jako živý člověk.

5.     Střídat aktivity

Dalším důležitým bodem je neustrnout – doporučujeme různorodé aktivity, aby se váš mozek trochu probral a taky se trochu pobavil. Nestačí se zaměřit jen na čtení nebo na poslouchání, musíte aktivity střídat, aby se vám nově naučené informace správně ukládaly v mozku. Čtěte nahlas a poslouchejte sami sebe. Samomluva možná ve vašem okolí vyvolá pár zdvižených obočí, ale vaše mozkové syntaxe doslova zajásají. Hodně pište a používejte u toho barvy, zkoušejte mnemotechnické pomůcky a myšlenkové mapy. Jednoduše zkuste střídat formy učení, lidský mozek totiž nasává informace hned 5 různými smysly, tak proč z nich nevyužít co nejvíc.

jak se zlepšit v angličtině myšlenková mapa
pexels.com

6.     Vyražte mezi lidi

Hledáte výmluvu, proč vyrazit na dovolenou? Právě jste ji našli. Asi každý, kdo se naučil cizí jazyk, vám potvrdí, že nejlíp to jde, když jste vhozeni do jazykové řeky a nezbyde vám nic jiného než se začít dorozumívat rukama a nohama. Pak ten jazyk leze do hlavy sám. Takže jednoduše vyrazte někam do ciziny nebo mezi cizince a mluvte! Nebojte se, že budete dělat chyby nebo si občas nevzpomenete na slovíčko. Vždyť chybovat je lidské a žádný učený z nebe nespadl.

7.     Sledujte v angličtině

Vypněte české titulky, zapněte angličtinu a anglické titulky a pusťte se do toho. Většinou se doporučuje koukat na nějaký známý seriál nebo film, podle nás ale trochu ztrácí význam, abyste koukali na něco co znáte nazpaměť v češtině. Takže jednoduše – vyberte klidně něco populárního, ale zároveň aby to bylo něco, co jste ještě neviděli, zapněte zvuk v originále, titulky přepněte na ty anglické a pusťte se do jedinečného spojení příjemného s užitečným.

8.     Nepřepínejte se

Jak jsme už říkali v prvním bodě – nemusíte se naučit nazpaměť celý oxfordský slovník. Do začátku stačí jen pár slovíček a postupem času už to půjde samo – ve vaší hlavně se otevře hráz a anglická slovíčka do ní natečou v podstatě sama 😊

9.     Investujte do kurzu

Nejjistější a nejkvalitnější způsob jak se zlepšit v angličtině je investovat do jazykového kurzu – hodně frčí ty online, proč ne, pokud jste schopni při nich dávat stejný pozor, jako při těch prezenčních. Můžete chodit na kurzy skupinové, kde se sejde více lidí na vaší jazykové úrovni, s kterým budete moci komunikovat, nebo si můžete zaplatit individuální kurz sami či s kámošem. Tady zase budete mít jistotu, že se lektor bude věnovat hlavně vám – takové kurzy jsou ideální na procvičování konverzace a najdete je i v naší jazykové škole. Jazykový kurz vám ušijeme takřka na míru, když na to přijde. 😊

Máte zájem o jazykové služby šité na míru?
Napište nám ještě dnes!

Jitka Eliášová
Koordinátorka kurzů